Kiedy nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, albo mam zbyt dużo innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale nie trzeba stać i mieszać.
Składniki:
400 g makaronu kokardki
1 dużą garść świeżego szpinaku
1 łyżka masła klarowanego
1 pierś z kurczaka
400 ml śmietany (18%)
2 jajka
1 ząbek czosnku
40 g startego parmezanu
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki . Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką .
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie.
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka.
Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak.
Układamy go na warstwie kurczaka.
W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem.
Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
kurczak,szpinak i makaron-super trio:)
OdpowiedzUsuńWspaniała zapiekanka. Bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne i sycące danie-lubię to:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki ! Zawsze są syte i smaczne :) Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki to moje ulubione zapiekanki :)) Makaronowa jestem :))
OdpowiedzUsuńdaj posmakować ;p
OdpowiedzUsuńZapiekanka w moim guście, musiała być smakowita ;)
OdpowiedzUsuńpyszna zapiekanka! wszystko co ze szpinakiem i makaronem darzę podwójną miłością;)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńA szpinak idealnie smakuje z makaronem.
uwielbiam robić zapiekanki bo to obiad u mnie na 2-3 dni:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ta zapiekanka, zqpewne też tak smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńrobie dzisiaj nie ma bata!!!!
OdpowiedzUsuń