Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam.
Składniki:
2 cukinie
500 g mięsa mielonego
50 g sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Wykonanie:
Cukinię przekroić na dwie połówki i wydrążyć środki.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i usmażyć lekko przyrumieniając.
Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać i chwilkę smażyć.
Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
cukinia zapiekana z mięsem
Przypomniałaś mi,że muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona:)
OdpowiedzUsuńLove this! ♥
OdpowiedzUsuńYou are making me jealous, pretty!
adoorablee.blogspot.com
Ty to potrafisz ochoty narobić;)
OdpowiedzUsuńPyszności ;) uwielbiam cukinię a juz tak podaną,zapieczona zmielonym..mmm
OdpowiedzUsuńWspaniale danie... Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania latem:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przygotowaną cukinię :)
OdpowiedzUsuńCukinia w takim wydaniu smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie łódeczki cukiniowe. Obiadek lekki i zdrowy.
OdpowiedzUsuńIle czasu piec?
OdpowiedzUsuńAż cukinia będzie miękka, trudno określić, bo wszystko zależy od wielkości cukinii.
UsuńNo tak, wiadomo, że cukinie bywaja różnej wielkości, ale tak mniej więcej orientacyjnie biorąc pod uwage ze mamy średniaczki- czy to będzie czas rzędu pół godz, mniej/czy więcej? z góry dziękuję, jestem początkująca w kuchni, stąd może brak doświadczenia ;)
UsuńJa piekłam 30 minut
Usuń30 minut powinno wystarczyć i życzę smacznego
Usuńdziękuję bardzo :))))
UsuńA czy ta woda konieczna ?
OdpowiedzUsuńTak bo cukinia musi zmięknąć i się nie przypali do naczynia
Usuńa przykrywamy naczynie??
OdpowiedzUsuńNie przykrywamy naczynia
UsuńJa jeszcze dodaję do tego farszu ugotowana kaszę i wszystko zapiekam. Pycha, polecam.
OdpowiedzUsuńteż tak czasami robię, pozdrawiam
Usuń