Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp.
Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam.
Składniki:
800 g filetów z pangi
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty ostrej papryki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (nie przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć.
Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana.
Na koniec posypać szczypiorkiem.
ryba duszona w sosie pomidorowym
Fajna rybka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
UsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńrybkę w pomidorach lubię, najczęściej w podobny sposób przyrządzam dorsza.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńByła smaczna, ale ja lubię ryby
UsuńRybka w sosie pomidorowym to coś co uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńPyszna rybka :) też mam taki talerzyk :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtalerzyk rybka :)
UsuńRyba i pomidory to super połączenie:)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńFajna odmiana dla smażonej, pyszna :)
OdpowiedzUsuńbardziej delikatna
Usuńojt o musiała być baaardzo smaczna ryba :-)
OdpowiedzUsuńByła smaczna
UsuńAż wstyd, że ryba gości na naszych talerzach tak rzadko, na szczęście skrupulatnie zbieram fajne pomysły jak ją przyrządzić i myślę, że w końcu częstotliwość się poprawi ;)
OdpowiedzUsuńPanga nie jest naszą ulubioną rybą ale w takim sosie i tak by była dobra xD
OdpowiedzUsuń