Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym.
Składniki:
Spód
140 g ciastek kruchych
70 g masła
Warstwa serowa:
800 g serków homogenizowanych waniliowych
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
500 g truskawek
3/4 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Masło roztopić, wlać do ciastek i pokruszyć blenderem.
Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową
Do miski przełożyć serki homogenizowane, dodać cukier puder, mleko.Wszystko zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i wystudzoną wlać do sera i ponownie zmiksować.
Masę serową wlać na schłodzone ciasteczka i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Truskawki zmiksować, zasypać cukrem i zagotować. Odstawić z palnika , wsypać galaretkę oraz
żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach wody.
Dokładnie wszystko wymieszać i wystudzić.
Wlać na masę serową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch ozdobić truskawkami i listkami mięty.
sernik na zimno z truskawkami
Takie klasyki lubię i żaden sezon truskawkowy nie może się obyć bez takiego sernika. Nie ma opcji :) Pyszny, w miarę szybki i efektowny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda szalenie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki na zimno :-)
OdpowiedzUsuńCudny, takie serniczki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki na zimno :))
OdpowiedzUsuńSezon sa serniki na zimno rozpoczęty....mniam :)
OdpowiedzUsuńSzał ciał :D Taka galaretka truskawkowa jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszny, lubie ciasta na zimno ;)
OdpowiedzUsuńto co uwielbiam, truskawy i sernik mniam
OdpowiedzUsuńCha kto mi coś takiego zrobi
OdpowiedzUsuńNajlepszy! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity sernik :)
OdpowiedzUsuńTak, tak korzystajmy z darów lata:) A sernik bajeczny! I taki "polski" przynajmniej jeśli chodzi o barwy:)))
OdpowiedzUsuńIdealny letni serniczek :)
OdpowiedzUsuń