Strony

Kategorie

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowana polędwiczka wieprzowa

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym.
To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka  i mamy obiadek.

Składniki:

2 średnie polędwice wieprzowe

Marynata:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
5 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki whisky
1 łyżka kaparów
pieprz

Dip truskawkowy:
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka chrzanu
cukier do smaku
pieprz

Wykonanie:

Marynata
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce.
Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było całe w niej  namoczone.
Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dip:
Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan.

Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować

Podawać z dipem truskawkowym


grillowana polędwiczka wieprzowa 

14 komentarzy:

  1. Marynata jest fantastyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dip zaskakujący, całość świetna,warta spróbowania 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Super marynata i ten dip :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite polędwiczki, ale mnie zaciekawił ten dip - nietypowe połączenie truskawek chrzanu, musi smakować niecodziennie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujący dip...truskawki i chrzan, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki z chrzanem - muszę tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne mięso, ale dip zaskakująco smaczny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. koniecznie muszę zrobić! uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pucha, a jak ładnie zaserwowane;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No no wygląda pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak apetycznie wygląda, że chętnie wpadłabym do Ciebie na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń