Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem.
Składniki:
250 g tortellini z nadzieniem serowym
250 ml śmietany 18%
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
3 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie:
Tortellini ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Odcedzić na sicie.
Włożyć do garnka i zalać bulionem.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać)
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli.
Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać.
na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone w półplasterki.
Całość patelni wlać do garnka z tortellini i chwilę gotować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Podawać gorące posypane parmezanem.
tortellini z kurczakiem i pieczarkami
Pożywne i smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ! Poproszę dziś takie na obiad, mniam :}
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa chłodniejsze dni w sam raz:)
OdpowiedzUsuńKupiłyśmy kiedyś tortellini z serem pleśniowym i bardzo nam nie smakowały niestety :/
OdpowiedzUsuńRosołek z takimi tortellini przepyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam! A z kurczakiem i pieczarkami muszą smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJaka śmietana kwasna czy slodka
OdpowiedzUsuń