Dziękuję Kasiu!
Po drugie miałam okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex.
Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce.
Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam.
Składniki:
2 polędwiczki z dzika
2 łyżki smalcu do smażenia
sól
1 łyżeczka mąki
Marynata:
2 szklanki wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku utarte
2 łyżki octu balsamicznego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 gożdziki
1/2 łyżeczki rozmarynu
Wykonanie:
Polędwicę myjemy , osuszamy.
Marynata:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy.
Marynatę cedzimy przez sitko. Wyciągamy liście, pieprz i ziele.
Cebulę z zalewy miksujemy na gładko.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć polędwice na rumiano z każdej strony.
Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy jak duże mamy polędwice).
Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu.. zagotować.
Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem.
Smacznego
polędwica z dzika
Solidny obiad! Dla prawdziwego faceta! :)
OdpowiedzUsuńTak to męski obiad :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam ani nie przygotowywałam dziczyzny, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWow! Dziczyzna. Nie miałam okazji w życiu kosztować nic jeśli chodzi o mięso dzika. Jestem ciekawa smaku. Zwłaszcza takiej polędwiczki :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo smaczna
Usuńna zdrówko!!!!!!!!!! Wygląda pysznie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjeszcze nie spotkałem się z taką ignorancja. Polędwiczki z dzika, najbardziej szlachetne mięso dusić pod przykryciem 45minut? Dodawać mąkę do sosu? tragedia.....
OdpowiedzUsuńIgnorancja? Hmmm..
UsuńMam pytanie, te 2 polędwiczki to ile jest mniej więcej wagowo?
OdpowiedzUsuńWagowo około 1,5 kg
UsuńDziękuję :)
Usuńa co z solą do mięsa ?
UsuńPo wyjęciu mięsa z zalewy osuszamy go i lekko solimy.
UsuńCzyli w zalewie nie ma soli, pozdrawiam i dziękuję za odp.
UsuńWitam,dzis robilam poledwiczki z dzika.Byly pyszne,ale chyba malutki dzik byl bo 2 poledwiczki wazyly najwyzej pol kilograma.polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały i pozdrawiam
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńdodałem trochę miodu, extra.
OdpowiedzUsuńbędę robić ja na konkurs kulinarny
OdpowiedzUsuń