Ale co tam kalorie, przecież od czasu do czasu wolno.
Jak zawsze największym łasuchem na słodkie jest mój mąż i tylko patrzyłam jak znikają jeden po drugim.
Z tego wniosek, że smakowały.
Składniki na 12 średnich ptysi
ciasto
4 jajka
200 g mąki
80 g masła
250 ml wody
szczypta soli
Krem
500 ml śmietany kremówki 36 %
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Ciasto przełożyć do miski i przestudzić.
Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku.
Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół.
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem.
Napełniać jedną część ptysia śmietaną i przyłożyć drugą.
Posypać cukrem pudrem.
ptysie z bitą śmietaną
ptysie po przekrojeniu
Świetnie wyszły ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWspaniałe ci wyszły. Bardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńByły pyszne :)
Usuńobłędne :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszneee, pięknie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie. Wyszły Ci fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńochhh mniammmm ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka zawsze mnie skuszą...
OdpowiedzUsuńIdealne, chętnie wprosiłabym się na ptysiową ucztę! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie:)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńJakie ładne! Zrobić dobrego ptysia to sztuka- opanowałaś ją do perfekcji!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te małe słodkości, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, fikuśne ptysie. moje ulubione z dzieciństwa ciacha.
OdpowiedzUsuń