Mój najmłodszy syn za nim nie przepada, ale staram się szpinak tak przemycać w potrawach, aby mógł go zjeść. W tej zapiekance zjadł go ze smakiem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
400 ml śmietany (dałam 18%)
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać wymyte i osuszone liście szpinaku., posolić.
Smażyć chwilę.
Pokrojone ziemniaki ułożyć na dnie w naczyniu do zapiekania. Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona.
zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Fajna ta zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńSzpinak w ciekawej formie:)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńSzpinak to moje smaki (wprawdzie od niedawna), ale co tam. Z chęcią poznałabym smak takiej zapiekanki. Wygląda na pyszną, sycącą. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzpinak jest zdrowy, jednak nie wszyscy go lubią.:)
UsuńJak dla mnie w punkt :) Akurat mam pół kilo szpinaku, więc wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w każdej postaci ale w zapiekance jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńszpinak i ziemniaki ... ulubione rzeczy ;-) super potrawa
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzpinak z ziemniaczkami smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki ;)
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka, mój młodszy brat też nie przepada za szpinakiem, więc może taka zapiekanka by go przekonała :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, syn nie wyczuł, że to szpinak.
UsuńTaka zapiekanka to swietne danie jednogarnkowe i nie ma tylu garów do mycia:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńpożywna i pyszna musiała być taka zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńByła pyszna :)
Usuńwygląda pysznie i taka musi być :-)
OdpowiedzUsuńSmaczna była :)
UsuńSzpinak doskonale się sprawdza w zapiekankach. Dawno zapiekanki nie robiłam. Czas to naprawić :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńŚwietna zapiekanka, powiem Ci, że część mojej rodzinki także nie przepada za szpinakiem, ale w postaci zapiekanek jedzą i nawet ne wiedzą, że to zielone to właśnie szpinak :)
OdpowiedzUsuńI na tym właśnie polega ta sztuka. :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki, na obiad mogę jeść co drugi dzień.Szpinaczek też bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń