czwartek, 14 kwietnia 2016

Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam pulpety w sosie pieczarkowym . Ja podałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą.
Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym. Ja lubię wszystkie i chętnie je robię.
Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego.

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz

mąka do oprószenia
2 łyżki masła klarowanego

sos
250 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
sól
pieprz
liść laurowy
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
koperek

Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle.
W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu po czym wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
Posypać koperkiem.

pulpety w sosie pieczarkowym

16 komentarzy:

  1. jako fanka pulpetów spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania. Super smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zestawienia skladników zawsze mi się kojarzą z prawdziwym polskim daniem

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takie pulpety :) Uwielbiam sos pieczarkowy. Ale dawno nie jadłam takich pyszności. Ty to wiesz jak mi trafić w gusta i skusić :) Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite te pulpety :) I sos pieczarkowy <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Akceptuję jak mam zięcia to i wnuczki to pulpety dla nich optymalna potrawa. A spędzają u mnie dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  7. PULPETY JAK TO PULPETY.ZAWSZE DOBRE!!!SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakiego sosu pani użyła ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Śmietana kwaśna czy słodka

    OdpowiedzUsuń