Zawsze miałam ochotę spróbować i zrobić takie zapiekane. Kupiłam, zrobiłam i powiem Wam, że jak tylko dostanę za tydzień kolejną porcję to zrobię, bo są smaczne.
Składniki:
10 kwiatów cukinii
Ciasto
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta ostrej papryki
sól
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Kwiaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta.
Ciasto musi być dosyć gęste, aby dobrze przylegało do kwiatów.
Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, a jeżeli zbyt gęste dolać mleka.
Każdy kwiatek obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż będą rumiane.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Podawać ciepłe.
kwiaty cukinii zapiekane w cieście
Uwielbiam kwiaty cukinii. Szkoda tylko że tak ciężko je dostać. U mnie na ryneczku niestety ich nie ma.
OdpowiedzUsuńMarzenko u nas jest taki targ w sobotę i niedzielę i też je widziałam pierwszy raz
UsuńNo właśnie, zdobycie ich graniczy z cudem a szkoda.
OdpowiedzUsuńMasz szczęście:)
Udało mi się kupić i wreszcie spróbować. :)
UsuńNiestety nie jadłam jeszcze kwiatów cukinii, mimo że jest moje ulubione warzywo, ale mam wielką ochotę na nie. Poszukam ich gdzieś, chociaż u mnie na targu ich nie widziałam.
OdpowiedzUsuńRosną u nas cukinie ale jeszcze nigdy nie było okazji do zjedzenia kwiatów :P
OdpowiedzUsuń