sobota, 27 czerwca 2015

Cukinia zapiekana z mięsem

Dzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia.
Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam.

Składniki:
2 cukinie
500 g mięsa mielonego
50 g sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz

Wykonanie:
Cukinię przekroić na dwie połówki i wydrążyć środki.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i usmażyć lekko przyrumieniając.
Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać  i chwilkę smażyć.
Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

cukinia zapiekana z mięsem

23 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi,że muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love this! ♥
    You are making me jealous, pretty!

    adoorablee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności ;) uwielbiam cukinię a juz tak podaną,zapieczona zmielonym..mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie dania latem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia w takim wydaniu smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja kocham takie łódeczki cukiniowe. Obiadek lekki i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż cukinia będzie miękka, trudno określić, bo wszystko zależy od wielkości cukinii.

      Usuń
    2. No tak, wiadomo, że cukinie bywaja różnej wielkości, ale tak mniej więcej orientacyjnie biorąc pod uwage ze mamy średniaczki- czy to będzie czas rzędu pół godz, mniej/czy więcej? z góry dziękuję, jestem początkująca w kuchni, stąd może brak doświadczenia ;)

      Usuń
    3. 30 minut powinno wystarczyć i życzę smacznego

      Usuń
    4. dziękuję bardzo :))))

      Usuń
  9. A czy ta woda konieczna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bo cukinia musi zmięknąć i się nie przypali do naczynia

      Usuń
  10. Ja jeszcze dodaję do tego farszu ugotowana kaszę i wszystko zapiekam. Pycha, polecam.

    OdpowiedzUsuń