Dzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec.
Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest.
Ciasto rafaello na biszkopcie
Krem z białą czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru
Krem
400 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki 36%
Dekoracja:
400 ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
4 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Krem:
Smietanę zagotować w garnku.
Czekoladę pokruszyć na małe kosteczki i zalać wrzącą śmietanką.Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem.
Ciasto:
Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto.
Dlaczego tak?
Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie.
Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki)
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Wsypać 3 łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Wylać ciasto na blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto równo na całej powierzchni.
Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu ciasta jeszcze gorące obracamy papierem do góry i usuwamy go.
Miskę szklaną lub metalową o średnicy na górze 24 cm wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej)
Jest ono elastyczne i miękkie i fajnie się dopasowuje do kształtu miski.
Lekko dociskamy do brzegów.
W tym czasie pieczemy drugie ciasto.
Wycinamy z niego koło o średnicy 24 cm tak aby można było przykryć wierzch ciasta.
Pozostałe kawałki wykorzystamy do przełożenia kremem i nie przejmujcie się można ciasto przekładać z małych kawałków.
Na dno naszej miski z ciastem nałożyć cienką warstwę kremu, warstwę ciasta (można sztukować z małych kawałków) i docisnąć. Ponownie warstwa kremu i ciasto. I tak do samego wierzchu miski. Na wierzch ułożyć wycięte koło i poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg
Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.
Dekoracja:
W tym czasie przygotować dekoracje
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem,
Miskę obrócić do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie.
Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.
ciasto rafaello
wyłożenie miski ciastem
rafaello