Strony

Kategorie

czwartek, 16 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z kurczakiem

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii.
Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda.
Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym  (przepis)  a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota.

Składniki:
2 średnie bakłażany
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g żółtego sera
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
8 listków bazylii
sól
pieprz
ketchup

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.
Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera, a następnie ułożyć plasterki pomidora obranego ze skórki.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym  do 200 stopni C około 15 minut  po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem.

Bakłażan zapiekany z kurczakiem



9 komentarzy:

  1. Lubię tego typu zapiekanki ;) Nie są nazbyt kaloryczne, a zdrowe i smaczne przede wszystkim! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywa. Dosłownie wszystki. Pysznie go nadziałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczony bakłażan z takim wypełnieniem - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i bakłażana faszerowanego i cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne. Takie dania lubię, super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie nadziany ten bakłażan :) jadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne ciekawostki o bakłażanie, przyznam że nie o wszystkim wiedziałam ;) bakłażan bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń