Lubię proste i smaczne potrawy.
Składniki:
250 g filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/3 szklanki oliwy
2 pomidory
sól
pieprz
słodka papryka
Wykonanie:
Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie.
W kubeczku wymieszać olej, ketchup, sól,pieprz,paprykę .
Cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą.
Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy.
Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Śledź po cygańsku
Śledzie bardzo lubimy a Twoje kuszą nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńŚledzie lubię, ale po cygańsku nie robiłam. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńChyba podobne robi nasza babcia :) Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam po cygańsku i te z cebulką i olejem:)
OdpowiedzUsuń