Lubię ciasta ucierane, bo jest mało przy nich pracy i efekt zawsze znany.
Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość.
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki wydrylowanych czereśni
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
ciasto ucierane z czereśniami
Pyszności;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie proste ciasta najbardziej smakują. Dawno takiego nie piekłam. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJak Pani dryluje czereśnie?
OdpowiedzUsuńW miejscu gdzie był ogonek wsuwam wsuwkę szerszą końcówką i usuwam pestkę.
UsuńDziękuję, miłego dnia :-)
UsuńDziękuję i wzajemnie życzę miłego dnia :)
UsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pyszne ciasta :-)
OdpowiedzUsuńlubie takie szybkie ciasta :) to prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ucierane ciasta z owocami, pyszne:)
OdpowiedzUsuńObłęd po prostu :) Takie niby zwykłe ale cudne w smaku :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta sa najlepsze :) PS. Fajny masz sposób drylowania, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho i do tego mleczko, no i mogę jeść tylko to :) A d..a rośnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, z czereśniami musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nieprzekombonowane ciasta, a do tego czereśnie teraz są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńMmm.. wygląda smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuń