Strony

Kategorie

środa, 15 lipca 2015

Ciasto ucierane z czereśniami

Ciasto ucierane, które jest bardzo łatwe do wykonania i które zawsze się udaje.
Lubię ciasta ucierane, bo jest mało przy nich pracy i efekt zawsze znany.
Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość.

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki wydrylowanych czereśni
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy  i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią.

Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.





ciasto ucierane z czereśniami


16 komentarzy:

  1. Właśnie takie proste ciasta najbardziej smakują. Dawno takiego nie piekłam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani dryluje czereśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W miejscu gdzie był ogonek wsuwam wsuwkę szerszą końcówką i usuwam pestkę.

      Usuń
    2. Dziękuję, miłego dnia :-)

      Usuń
    3. Dziękuję i wzajemnie życzę miłego dnia :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie pyszne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie takie szybkie ciasta :) to prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ucierane ciasta z owocami, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłęd po prostu :) Takie niby zwykłe ale cudne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta sa najlepsze :) PS. Fajny masz sposób drylowania, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciacho i do tego mleczko, no i mogę jeść tylko to :) A d..a rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, z czereśniami musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie nieprzekombonowane ciasta, a do tego czereśnie teraz są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm.. wygląda smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń