poniedziałek, 20 lipca 2015

Pierogi z borówkami (ciasto parzone)

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym.
Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek.
Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki.

Składniki:

3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli

1,5 szklanki borówki
200 ml śmietany
cukier do posypania


Wykonanie:
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Na talerzu polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!

pierogi z borówkami

16 komentarzy:

  1. Robię takie ciasto na uszka :) Z borówkami pierogów nie jadłam, fajnie muszą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę porcyjkę. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować to ciasto parzone :) Pierożki na pewno pyszne, ja kupiłam wczoraj borówki ale wszystkie zjedliśmy "na sucho":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne twoje pierogi, też robię takie ciasto. Porywam talerz bo mi ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też ostatnio robiłam, ale z takim ciastem jeszcze nie, a te pierożki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti spróbuj kiedyś z takim ciastem. Pyszne :)

      Usuń
  6. Twoje ciasto koniecznie muszę wypróbować, skoro jest bez jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię pierogi z takiego ciasta, pyszne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń