Zrobiłam danie jednogarnkowe z rybą. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a jedzonko pierwsza klasa.
Przepis podejrzałam z programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam.
Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne.
Składniki:
500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby
1 duży batat
1 garść fasolki szparagowej zielonej
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 szklanki wody
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kolendry
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski.
Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli.
Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach posypać natką pietruszki.
Batata można zastąpić ziemniakami.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski.
Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli.
Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach posypać natką pietruszki.
Batata można zastąpić ziemniakami.
kociołek z rybą
Bardzo ciekawy ten kociołek. Zapowiada się pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko było pysznie :)
UsuńPrzebogaty, piękny i niezwykle apetyczny jet Twój kociołek - jesteśmy pod wrażeniem:) super!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńŚwietny ten kociołek :))
OdpowiedzUsuńwłaśnie takiego jednogarnkowca poszukuję, super przepis :-)
OdpowiedzUsuńTeż planuję dziś bardzo podobne danie, tylko w sosie paprykowo- pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńTaki kociołek robi wrażenie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńKusicielski kociołek.. Zapowiada się naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie!
OdpowiedzUsuńZ rybą lubię zawsze.
bardzo apetycznie się zapowiada taki kociołek. Tyle składników, tyle smaków!
OdpowiedzUsuńPyszny, aromatyczny kociołek :)
OdpowiedzUsuńW takiej postaci jeszcze nie próbowałam ryby:)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i ja...i wyszło super super ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam
Usuń