Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy.
Składniki:
6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach.
3 jajka
400 g pieczarek
1 cebula
250 ml śmietany
100 g żóltego sera
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym dodać pieczarki . Smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki.
Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko.
Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość.
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni.
Przed podaniem posypać koperkiem.
jajka zapiekane z pieczarkami
A nie jadłam takiego dania,musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńTakiego dania nigdy nie jadłyśmy. Wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki, z chęcią zjadłabym taka zapiekankę;)
OdpowiedzUsuńApetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńPyyycha:)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być dobre, bardzo lubię takie zapiekanki
OdpowiedzUsuńIlu % śmietana najlepsza?
OdpowiedzUsuńdałam 18%
Usuń