Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku.
Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów
3/4 szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Farsz:
600 g ugotowanego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
Sos:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 rzodkiewki starte na tarce
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Farsz:
Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać .
Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.
Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów.
pierogi pieczone z mięsem
Z przepisu na ciasto skorzystałam z bloga http://margarytka.blogspot.com/
Jak dawno pierożków pieczonych nie jadłam,pyszne;)
OdpowiedzUsuńPiękne, błyszczące i niezwykle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Z chęcią bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńWielkie MNIAM!
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam. A u mnie też pierogi, zapraszam!
Rewelacyjne! Ja z ciasta drożdżowego robiłam smażone, teraz muszę wypróbować pieczone - przepis juz zapisałam :)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają, aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńBoże, kto mi takie pierogi zrobi. Może sam spróbuję.
OdpowiedzUsuńJak ładnie wyszły ! Pycha :}
OdpowiedzUsuńteż takie robię, pysznee :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na takie pierożki :) takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńPieczonych nigdy nie jadłam. Czas spróbować!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inną wersję pierogów- bardzo apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki i ten sos, mniam! :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jaka świetna przekąska... i nic się nie marnuje.
OdpowiedzUsuńLubię pieczone pierożki i lubię pierogi z mięsem. Piekłam, ale z innym farszem. Spróbuję właśnie takie zrobić :) Z sosem... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPierogi zawsze dobre! Nawet te pieczone ale i tak wolimy je na słodko xD
OdpowiedzUsuń