Wyszło szybko i smacznie.
Składniki:
600 g białej kiełbasy parzonej
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Wykonanie:
W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony.
Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie.
Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę.
W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać i zagotować
Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Podawać gorące z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
gulasz z białej kiełbasy
Nie robiłam gulaszu z białej kiełbasy, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne danie w pięknym talerzu:)
OdpowiedzUsuńCiekawy i smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńLubimy białą kiełbasę ale jemy ją tylko na święta Wielkiejnocy :P
OdpowiedzUsuńTaki gulasz wygląda apetycznie i kusząco :)
Sama nie przepadam za jakąkolwiek kiełbaską ale Twoje dania bardzo zachęcają:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszny gulasz :-)
OdpowiedzUsuńPyszny! Oj zjadłabym taki :) Ale mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy.
OdpowiedzUsuńSuper danie jednogarnkowe, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, niestety więcej nie zrobię. Nic specjalnego. Po dodaniu tymianku danie było lepsze, ale mimo wszystko nijaki smak.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne i robiłam nie tylko ja i wiele osób i wszystkim smakuje. Jednak są różne gusty smakowe
UsuńPyszne, zrobłam ze śmietaną.
OdpowiedzUsuń