Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne.
Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/3 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
24 g drożdży świeżych
3 łyżki mleka
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mleka rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, sól, i olej wymieszany z wodą oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto i rozwałkować prostokąt.
Zwinąć go wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Obtoczyć go dokładnie w bułce tartej. Podzielić na około 12 części.
Bułki układać rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Przykryć ściereczką i odczekać aż podwoją swoją objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C około 20 minut.
Bułki muszą mieć złoto rumiany kolor.
Źródło: mojewypieki.com
pan de sal
Bardzo fajne te bułeczki. Poproszę jedną na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko chętnie :)
UsuńCiekawe, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńJuż je polubiliśmy, super!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają ciekawie. Ciepłe i to z masełkiem... niebo :D
OdpowiedzUsuńTak właśnie było :)
Usuńwyglądają bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmmm... porywam jedną, a może dwie :):)
OdpowiedzUsuńGabrysiu chętnie Cię poczęstuję :)
UsuńWyglądają uroczo :) z masełkiem... pycha!
OdpowiedzUsuńOj były z masełkiem i miodem:)
UsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze, bo domowe :)
OdpowiedzUsuńMmmm... smakowite :) Bardzo apetycznie wyglądają! Oj zjadłabym takie!
OdpowiedzUsuń