Składniki
12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte)
500 g mięsa mielonego
200 g ryżu
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 puszki pomidorów
1,2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
słodka papryka
sól
pieprz
Wykonanie:
Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.
Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso nie powinno być surowe, a papryki pomarszczone.
Podawać gorące wraz z sosem.
papryka faszerowana
uwielbiam taką paprykę
OdpowiedzUsuńMniam. Bardzo lubię faszerowane warzywa :-)
OdpowiedzUsuńPapryka tak nadziana smakuje rewelacyjnie...mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszna :) Też zakupiłem paprykę do faszerowania :)
OdpowiedzUsuńTaka papryka jest wyśmienita i ten zapach przy pieczeniu ;))
OdpowiedzUsuńLubimy taką paprykę :) Można faszerować prawie wszystkim :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłem papryczki są wyśmienite.
OdpowiedzUsuń