piątek, 10 lipca 2015

Naleśniki z serem i szynką

Naleśniki można przygotować z różnym farszem. Na słodko i na wytrawnie.
Ja dzisiaj zrobiłam z szynką i żółtym serem. 

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej

Farsz:
100 g żółtego sera
150 g szynki


olej do smażenia

Wykonanie:
Ciasto 
Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki.
Na każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . 
Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem.




naleśniki z serem i szynką





7 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na obiad:) Wczoraj też robiłam naleśniki. bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste,szybkie i smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my wolimy z serem i owocami xD
    Choć ta wersja pewnie pod pasowałaby naszemu bratu! (wielbiciel żółtego sera)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie nalesniki na wytrawnie, super

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również lubię wytrawną wersję naleśników...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytrawne naleśniki lubię nawet bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też lubię wytrawną wersję naleśników bardziej od tych na słodko.

    OdpowiedzUsuń