Dzisiaj kalafior zapiekany z pomidorami.
Składniki:
1 kalafior
3 pomidory
150 g startego żółtego sera
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
sól czosnkowa
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie około 10 minut. Musi być lekko twardy.
Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić na łyżce oliwy.
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć cebulę , a następnie pomidora oraz różyczki kalafiora. Wszystko posypujemy startym serem, solą czosnkową i tymiankiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia i zarumienienia się sera.
kalafior zapiekany z pomidorami
Ciekawy pomysł na kalafiora ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Z pomidorami jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńKalafior z pomidorami brzmi intrygująco!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała...
Pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńRobię od dawna takiego kalafiora, jest przepyszny!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kalafior :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny wypróbowałam przepis
OdpowiedzUsuń