1,5 kg wątróbek indyczych
750 g pieczarek
3 łyżki mąki
2 cebule
1,5 l bulionu drobiowego
1 łyżka masła klarowanego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczyptę papryki ostrej
1 łyżka majeranku
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i chwilę smażyć.
Wątróbki obtoczyć w mące i układać na desce.
Do dużego rondla przełożyć podsmażone pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki.
Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
Wszystko zalać bulionem drobiowym.
Pogotować około 10 min.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu.
Zagotować i dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Program telewizyjny Ewy Wachowicz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz