Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku
papryka słodka
papryka ostra
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą,
paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Rozłożyć na płasko w formie prostokąta masę mięsną na foli aluminiowej.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie dodać
starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Smażyć do odparowania wody.
Dodać sól i pieprz.
Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną.
Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią.
Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa.
Podawać pokrojoną w plastry.
Bardzo fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńWłaśnie moja rolada jest w piekarniku...mam nadzieje że będzie smaczna
OdpowiedzUsuńProszę napisać jak wyszła :)
UsuńWczoraj zrobiłam tą roladę na obiad i była przepyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. :)
UsuńWitam. Wykonaniu przepisu nie rozumiem jednego;zwinąć jak roladę pomagając sobie folią? Jak to zrobić.
OdpowiedzUsuńMięso rozłożyć płasko na folii jak na zdjęciu 2 położyć farsz jak na zdjęciu 3, a następnie chwyć za brzegi folii i zwijaj roladę naciągając ją i dociskając. Wtedy rolada będzie gładka i ściśle zwinięta.
UsuńDziękuję. Pozdrawiam.
UsuńSuper pomysł zrobię taką.
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuń