1 kg schabu karkowego
2 duże cebule
50 g masła klarowanego
6 łyżek wody
sól
pieprz
majeranek
papryka ostra
papryka słodka
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło.
Do małej miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko wymieszaj.
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i nacieraj mieszanką przypraw.
Natarty schab pozostaw w lodówce około 15 min.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Włóż do naczynia z masłem mięso i łyżką delikatnie polej je z wierzchu.Przykryj i wstaw do piekarnika.
Cebulę pokrój w piórka i po 20 min dodaj ją do mięsa. Dolej wodę i od czasu do czasu polewaj sosem mięso.
Piec około 1h do miękkości mięsa.
Pod przykryciem czy bez zapiekać ten schab?
OdpowiedzUsuńjOla59
Pod przykryciem. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Muszę spróbować upiec to mięsko, nie ma dużo pracy przy nim,a wydaje się być dość ciekawym przepisem. Jeszcze jedno mam pytanie, czy schab po upieczeniu nie jest suchy?
UsuńjOla59
Mięso nie jest suche. Pozdrawiam
Usuń