Składniki:
500g makaronu fusilli (długie świderki)
oliwa
2 łyżki masła
2 białe cebule
3 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
200g ziemniaków
mała garśc świeżego tymianku
1/2 laski cynamonu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml bulionu warzywnego
2-3 garście startego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną,
ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki i posypane cynamonem.Smaż około 5 minut, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut.
Wszystko musi się lekko zarumienić.
Dodaj listki tymianku, przypraw solą i pieprzem oraz gałką.
W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania.
Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków.
Posyp startym cynamonem i przypraw do smaku.
Wymieszaj makaron z cebulą i ziemniakami.
Jeżeli całość jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody z makaronu.
Posyp startym parmezanem i natką pietruszki.
Wszystko razem wymieszaj.
Podawaj gotowe na talerze.
Smacznego
Źródło przepisu: Jamie Oliver "Moje obiady"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz