250g ziemniaków
100g masła
250g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna)
Lukier:
200g cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić.
Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło.
Wszystko szybko zagniatamy.
Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm.
Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 min.
Studzimy na kratce.
W małym garnuszku rozgrzewamy marmoladę stale mieszając, aby się nie przypaliła i smarujemy nią ciasteczka.
Następnie smarujemy ciastka lukrem.
Pozostawiamy do stężenia lukru.
Smacznego.
Źródło przepisu: Książka Wolfgang C. Ehrnsperger "Potrawy z ziemniaka"
Jakiś chochlik łakomczuszek zjadł Ci cukier w przepisie :) A ciasteczka na pewno są przepyszne, robiłam z podobnego ciasta ziemniaczanego rogaliki, następnym razem wypróbuję te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu za zwrócenie uwagi . Już poprawiłam . Twoje rogaliki widziałam smaczne wyglądają i pewnie tak smakują :)
Usuń