Syta, smaczna i idealna na zimowe obiadki. Nie ma nic lepszego jak powrót z pracy czy ze spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy.
Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie
A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
100 g ryżu
1 mała główka kapusty (moja miała 650 g )
2 łyżki masła klarowanego
2 l wywaru mięsnego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć aż ściemnieje.Oprószyć solą i pieprzem
W garnku zagotować wywar, dodać przesmażone mięso, liść laurowy , ziele angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
zupa gołąbkowa
nie znałam takiej zupki,fajna;)
OdpowiedzUsuńKochamy gołąbki ale zupy jeszcze nie jadłyśmy :) Na pewno by nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa pomysł. Uwielbiam zarówno gołąbki, jak i sos. Muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńO jaka pycha ! Uwielbiam takie zupy ! Dzisiaj podam ten przepis mamie- może zrobi na jutro na obiad ;))
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupę, poznałam ją całkiem niedawno u mojej znajomej :-)
OdpowiedzUsuńGołąbki bardzo lubię, ale zupy gołąbkowej nie znam. Pierwszy raz taką widzę, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tą zupką. Kocham gołąbki i pewnie pokochałabym Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńZupa jak marzenie:)
OdpowiedzUsuńPrzecieru pomidorowego czy koncentratu?
OdpowiedzUsuńmiałam przecier pomidorowy własnej roboty, ale może być również koncentrat
UsuńDziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń