piątek, 4 grudnia 2015

Zupa gołąbkowa

Kto lubi gołąbki ten pokocha zupę gołąbkową.
Syta, smaczna i idealna na zimowe obiadki. Nie ma nic lepszego jak powrót z pracy czy ze spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy.
Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie
A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
100 g ryżu
1 mała główka kapusty (moja miała 650 g )
2 łyżki masła klarowanego
2 l wywaru mięsnego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
4 łyżki  przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć aż ściemnieje.Oprószyć solą i pieprzem
W garnku zagotować wywar, dodać przesmażone mięso, liść laurowy , ziele angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

zupa gołąbkowa

13 komentarzy:

  1. nie znałam takiej zupki,fajna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy gołąbki ale zupy jeszcze nie jadłyśmy :) Na pewno by nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa pomysł. Uwielbiam zarówno gołąbki, jak i sos. Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaka pycha ! Uwielbiam takie zupy ! Dzisiaj podam ten przepis mamie- może zrobi na jutro na obiad ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą zupę, poznałam ją całkiem niedawno u mojej znajomej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gołąbki bardzo lubię, ale zupy gołąbkowej nie znam. Pierwszy raz taką widzę, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaintrygowałaś mnie tą zupką. Kocham gołąbki i pewnie pokochałabym Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecieru pomidorowego czy koncentratu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam przecier pomidorowy własnej roboty, ale może być również koncentrat

      Usuń
  9. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń