Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami.
Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj
Składniki
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka
5 łyzek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Dodatkowo
1 kg śliwek
Beza
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą do dołu lekko je wciskając.
Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować.
Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut.
półkruche ciasto ze śliwkami i bezą
Jakie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńSuper, musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZe śliweczką, pycha! Taki piękny równiutki kawałeczek to by się przygarnęło do herbatki na niedzielny relaks :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń