Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
cukier puder do smaku
1 kostka masła
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Dodatkowo
wiórki kokosowe
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje.
Składanie ciasta
Blat biszkoptowy
dżem
Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy)
blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami
masa budyniowa
wiórki kokosowe
galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie
ciasto biedronka
Fajne ciacho;)
OdpowiedzUsuńTe kropki z galaretki to świetny pomysł. Lubię takie białe ciasta, piękne, wyglądają zawsze tak estetycznie i lekko :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis - na pewno do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńsprawdzi się na jakimś rodzinnym przyjęciu :)
OdpowiedzUsuń