Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj. Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyzki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
500 ml bulionu mięsnego
1/2 pęczku koperku
1/2 małego brokuła
1/2 małego kalafiora
1 średnia marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
3 ziarenka ziela angielskiego
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek.
frykadelki w sosie z warzywami
zjadłabym chętnie dziś na obiad:)
OdpowiedzUsuńPycha! Nie samo mięsko, ale też wspaniały sos i te warzywka... Sycące danie, idealne wręcz jako obiadek. Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł na obiad. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące :)
OdpowiedzUsuńMniam ! Chociaż słowo kojarzy mi się z francuskimi fricadelles i pewnie dlatego jak o nich myślę, to jakby parówki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na obiad, pychota :-)
OdpowiedzUsuń