Strony

Kategorie

czwartek, 4 sierpnia 2016

Frykadelki w sosie z warzywami

Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami.
Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj. Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie.


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyzki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia


500 ml  bulionu mięsnego
1/2 pęczku koperku
1/2 małego brokuła
1/2 małego kalafiora
1 średnia marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe  kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.

Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę,  liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek.

frykadelki w sosie z warzywami

5 komentarzy:

  1. zjadłabym chętnie dziś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Nie samo mięsko, ale też wspaniały sos i te warzywka... Sycące danie, idealne wręcz jako obiadek. Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny pomysł na obiad. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ! Chociaż słowo kojarzy mi się z francuskimi fricadelles i pewnie dlatego jak o nich myślę, to jakby parówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis na obiad, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń