piątek, 2 października 2015

Domowa nutella

Od czasu do czasu robię moim chłopakom domową nutellę do chleba czy naleśników.
Jest smaczna, ale co najważniejsze bez chemii i żadnych innych dodatków.
Jednak , aby była gładka musimy dość długo miksować, aby nie wyczuwalne były kawałeczki orzechów.
Bardzo dobre są naleśniki z tym kremem, babeczki czy tak jak robią moje chłopaki wyjadają łyżeczką ze słoiczka.


Składniki:
300 g orzechów ziemnych niesolonych
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
2 łyżki oleju

Orzechy zmiksować na gładki krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć.
Mamy gotową nutellę  Pracy mało ,a efekt....
Pycha!

domowa nutella

13 komentarzy:

  1. Ależ bym zjadła ranną bułeczkę z domową nutellą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój P. byłby uszczęśliwiony takim domowym smakołykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powinno smakować. Może jest tańsza ale i bez konserwantów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, z orzeszków ziemnych nie jadłam, musi być pyszna! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak! Pyszna!
    Robiłam taką domową nutelle i jest naprawdę świetna :)
    Ze świeżymi bułeczkami sprawdza się idealnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile objętościowo wychodzi tej Nutelli z podanych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mikserem ucierac te orzechy na krem?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można orzechy laskowe zamiast ziemnych?

    OdpowiedzUsuń