wtorek, 17 lutego 2015

Zupa cebulowa pod pierzynką.

Składniki:

1 kg cebuli
2 łyżki masła klarowanego
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
1 płat ciasta francuskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w piórka cebulę.
Przyrumienić ją, ale nie przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek.
Posypać mąką i szybko wymieszać.
Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń do zapiekania.
Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia.
Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta.
Zupę można zapiec również z grzankami i żółtym serem.







2 komentarze: