wtorek, 17 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki:

250 g makaronu dowolnego
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
gotowany kurczak z rosołu
250 ml śmietany 18%
1 jajko
100 g żółtego sera
sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra

Wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania., a następnie rozdrobionego kurczaka.
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę, którą należy lekko
zeszklić.
Dodać pieczarki i podsmażać.
Doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu.
Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy
śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną
ostrej papryki.
Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę.
Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota.
Podawać ma gorąco.






6 komentarzy:

  1. Jaki fajny sposób na wykorzystanie mięska z rosołu, rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. O! To na pewno kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko w przepisie nic nie jest napisane co i,w którym momęcie robimy z kurczakiem?

    OdpowiedzUsuń