Nie ma sernika , który by mi nie smakował taki ze mnie sernikożerca.
Wczoraj upiekłam sernik taki lekki z rodzynkami. Jeśli nie lubicie z bakaliami możecie je pominąć.
Serniki mają jeszcze jedną zaletę, zawsze się udają. Mogą popękać, mogą opaść, ale i tak są smaczne.
A teraz zapraszam Was na lekki sernik.
Składniki
Ciasto
200 g mąki
50 g cukru
1 żółtko
120 g masła
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtko i pokrojone na drobno masło.Wszystko razem zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć boli i dno tortownicy ( tortownica o średnicy 26 cm)
Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miało brzegi lekko rumiane.
Masa serowa
1 kg twarogu śmietankowego
3 jajka
180 g cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki budyniu śmietankowego
3 łyżki rodzynek
Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżki mleka
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno.
Twaróg zmiksować z żółtkami , cukrem i budyniem, a następnie dodać śmietanę. Miksować krótko tylko do połączenia się składników.Wsypać rodzynki, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wlać masę serową, wyrównać wierzch ciasta.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować delikatnie pędzelkiem wierzch sernika.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić
drzwiczki. Pozostawić tam sernik do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
lekki sernik
Bardzo lubie serniki, jaki piekny :-)
OdpowiedzUsuńSerniki to cudowne ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Też lubię serniki :-)
OdpowiedzUsuńteeeż kocham serniki! Ale nie te piankowe.. :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda perfekcyjnie! :)
Wygląda bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda na lekki :>
OdpowiedzUsuńtakie lekkie serniki to ja lubię :) wygląda bardzo puszyście :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki pod każdą postacią! :)
OdpowiedzUsuńSernik nawet ten, który naszym zdaniem jest nieudany i tak zostanie zjedzony:) To jest największa zaleta serników:) Twój jest bardzo udany!
OdpowiedzUsuńPyszny i lekki- ideał:) Ja też uwielbiam każdy rodzaj sernika i jak tylko dorwę jakiś ciekawy przepis z udziałem sera to natychmiast testuję:)))
OdpowiedzUsuń