Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne.
Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki.
Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam.
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
7 dużych pieczarek
2 małe cebule
1 jajko
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
50 g startego żółtego sera
ostra papryka
sól
pieprz
Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką.
Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej.
Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym żółtym serem i piec do momentu rozpuszczenia się sera.
pieczarki zapiekane z mięsem
Pyszny pomysł na przystawkę, faszerowane pieczarki są świetne :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie:)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie pieczarki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) robiłam kiedyś podobne ale bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł - smacznie!
OdpowiedzUsuńJuż od dawna mamy ochotę na pieczarki :)
OdpowiedzUsuńmmm to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTo faszerowanie mi się podoba.
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wybornie co wynika z składników)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam