czwartek, 19 listopada 2015

Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone

Pamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :)  i galaretką w środku.
Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała.  Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny.
Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone.
Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie polecam Wam bardzo łatwą do zrobienia roladę z jabłkami i bakaliami i oczywiście poniższą .

Składniki:
Ciasto
4 jajka
130 g brązowego cukru
2 łyżki oleju
2 średnie marchewki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g mąki pszennej

Krem
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

cukier puder do posypania

Jajka wraz z cukrem ubić bardzo dokładnie na puszysto, dodać olej oraz marchewkę startą na drobnej tarce. Wszystko krótko ubić.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , gałką muszkatołową i cynamonem i delikatnie wymieszać łyżką.
Wlać ciasto na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Wyciągnąć ciasto i z jeszcze gorącego ciasta zdjąć papier.
Przełożyć ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudem i zwinąć w roladę.
Pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać.
Posmarować ciasto i ponownie zwinąć w roladę. Posypać wierzch cukrem pudrem.
Odstawić do lodówki na około trzy godziny.

rolada marchewkowa z serkiem mascarpone



9 komentarzy:

  1. oo.. taką marchewkową to bym spróbowała! Musi być bardzo dobra, i ten serek w środku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ! lubię ciasta z marchewką bo zawsze są takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna wyszła ta rolada! nie jadłam jeszcze takiej, ale na pewno będzie mi bardzo smakowała, bo ciasto marchewkowe uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna musiała być! Tak jesienna wersja rolady-- tak mi się kojarzy, bo z dodatkiem marchewki ciacho i aromatyczne przyprawy...ajjj a z mascarpone bajeczna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna chcemy wykonać taką roladę ale ciągle nam nie po drodze :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny raz robimy z mamą ta roladę i za każdym razem jest szybko znika 😀

    OdpowiedzUsuń