czwartek, 15 stycznia 2015

Ryba po japońsku.

Składniki:

1 kg filetów z dorsza
6 łyżek ketchupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 szklanki wody
2 duże cebule
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
6 łyżek octu
słoik 500g ogórków konserwowych
słoik 500g  papryki konserwowej
sól, pieprz ziołowy

Ciasto:

1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
sól

Wykonanie:

Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta i zanurzać w nim rybę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor rybę w cieście z obu stron.
Wyłożyć na półmisek do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w piórka.
Do rondla wlać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet, cukier,wodę,koncentrat pomidorowy i wszystko zagotować.
Dodać ogórki i paprykę pokrojone w paseczki..
Gotować około 2 min.
Rybę zalać przygotowaną ciepłą zalewą.



2 komentarze:

  1. Najlepsza po dwóch dniach jak przejdzie zalewa

    OdpowiedzUsuń