środa, 14 stycznia 2015

Placek włoski.

Składniki:


7 średnich jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 całe jajka
szczypta soli
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny)

Polewa

1 czekolada mleczna (100g)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Dekoracja:
orzechy włoskie

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie
wymieszać i odstawić na 1h.
Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać.
Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min.

Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści)
dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto.
Udekorować orzechami.





Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/

7 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychunia, chce jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada plus orzechy - to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest b.popularne w Polsce pod roznymi nazwami ,tak szybkie,smaczne. I zawsze sie udaje

    OdpowiedzUsuń