niedziela, 6 września 2015

Szybka surówka z dyni

Mamy jesień. Zrobiło się chłodno, a na straganach królują owoce i warzywa jesieni. Jednym z nich jest dynia.To właśnie z niej dzisiaj przygotowałam do obiadu pyszną i szybką surówkę.
Idealnie pasuje do dań mięsnych.
Ja zrobiłam z majonezem, ale możecie zrobić z jogurtem i będzie równie smaczna.

Składniki:
200 g dyni ( waga bez skóry i pestek)
2 średnie jabłka
2 średnie pomidory
1/2 szklanki majonezu
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłko i pomidora  pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać dodać majonez , cukier puder i natkę pietruszki. Ponownie wszystko wymieszać.

szybka surówka z dymi

19 komentarzy:

  1. Pyszna! Ja na razie z dyni w tym roku robiłam placuszki, ale widzę, że jest jej już coraz więcej i moje ulubione odmiany też się pokazują, więc już się zacznie dyniowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię bardzo lubię to i przepisów troszkę się pojawi

      Usuń
  2. Nie robiłam nigdy surówki z dyni, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie robiłam surówki z dyni :) a to znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynie uwielbiamy ale tak jeszcze jej nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej tam Zdrowie i Uroda to warto .....z dyni najlepiej lubię takie surówki i pestki grube.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z dyni lubię wiele rzeczy

      Usuń
    2. No co można jeszcze lubić z dyni. Może podświetlone głowy

      Usuń
    3. zupy, placki,sałatki,ciasta,

      Usuń
  6. z dyni nie robiłam jeszcze surówki. dziś za to zrobiłam pierwszy mus w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna ta suróweczka, takiej jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. surówki z dyni jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń