Trochę pracy przy krojeniu ziemniaków w cieniutkie plasterki, ale jeśli macie szatkownicę to Wasz czas przygotowania znacznie się skróci. Ja jej nie mam, a szkoda.
Do tego surówka z kapusty pekińskiej mięsko o i obiad gotowy.
Czyli coś z kuchni francuskiej.
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietany (dałam 30%)
2 łyżki masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
100 g żółtego startego sera
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem i ułożyć plasterki ziemniaków tak aby zachodziły na siebie i wlać część śmietany.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i zalać śmietaną.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny.
Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut.
ziemniaki gratin
Takie ziemniaki do kotlecika- sama radość dla podniebienia
OdpowiedzUsuńKaloryczne,ale i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zapuekanka. Lubię ziemniaki :-)
OdpowiedzUsuńooo.. o takim cudeńku nie słyszałam.. a brzmi kusząco, baaardzo :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam robić gratin des pommes de terre, ale ja nigdy nie dodaję sera. Masz rację, do tego tylko sałata z lekkim sosem i ja osobiście jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuń