Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami lub tostami. Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek.
Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj .
Składniki:
1 kg cebuli
2 łyżki masła klarowanego
2 l bulionu mięsnego
6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
300 g kiełbasy (dałam śląską)
2 łyżki majeranku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić. Na koniec duszenia posypać mąką i wymieszać. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie po czym dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, majeranek i gotować jeszcze 5 minut.
Smacznego!
zupa cebulowa po wiejsku
Sycąca i rozgrzewająca:)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy domowej zupy cebulowej :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń