poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa cebulowa po wiejsku

W czasie takiej pogody jaką mamy obecnie, najlepsza jest rozgrzewająca zupka. Dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję zupy cebulowej, a mianowicie po wiejsku.
Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami  lub tostami.  Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek.
Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj .


Składniki:
1 kg cebuli
2 łyżki masła klarowanego
2 l bulionu mięsnego
6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
300 g kiełbasy (dałam śląską)
2 łyżki majeranku
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić. Na koniec duszenia posypać mąką i wymieszać. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą  i pieprzem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie po czym dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, majeranek i  gotować jeszcze 5 minut.
Smacznego!

zupa cebulowa po wiejsku





4 komentarze: