wtorek, 17 listopada 2015

Kurczak z sezamem

Sezam jest bardzo bogaty w witaminy i minerały, a także zawiera witaminy z grupy B .
W najbliższym czasie pokażę Wam jak zrobić z udziałem tych małych ziarenek chałwę i inne potrawy.
Dzisiaj na obiad przygotowałam pierś z kurczaka podaną z sezamem, frytki  i  surówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa. 
Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie.

Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz

Sos
2 łyżki oleju
1/4  łyżeczki płatków chilli
1 ząbek czosnku
5 łyżek płynnego miodu
5 łyżek sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50 g cukru brązowego
1/4 łyżeczki imbiru
4 łyżki octu

sezam do posypania

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. 
Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut. 
Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. 
Sos musi być szklisty i gęsty.
Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem.

kurczak z sezamem


8 komentarzy: