W najbliższym czasie pokażę Wam jak zrobić z udziałem tych małych ziarenek chałwę i inne potrawy.
Dzisiaj na obiad przygotowałam pierś z kurczaka podaną z sezamem, frytki i surówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa.
Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
Sos
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 ząbek czosnku
5 łyżek płynnego miodu
5 łyżek sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50 g cukru brązowego
1/4 łyżeczki imbiru
4 łyżki octu
sezam do posypania
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej.
Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut.
Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu.
Sos musi być szklisty i gęsty.
Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem.
kurczak z sezamem
no,no,no.. ależ dobrze podany kurczaczek.. <3
OdpowiedzUsuńSmakowity sos do kurczaka:)
OdpowiedzUsuńKurczaczek w świetnym wydaniu...mniam ..mniam:)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do zastosowania tylko czy nie będzie za słodkie?
OdpowiedzUsuńJest słodko pikantny smak :)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSezam zawsze nadaje bardzo ciekawego smaku :)
OdpowiedzUsuń