Nie wiem skąd taka nazwa ciasta, ale wiem, że jest pyszne.
Przepis wzięłam z książki Ciasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła.. Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym.
Ciasto piernikowe
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
250 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane)
dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut.
W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta.
Ciasto bakaliowo-jabłkowe
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
250 g bakalii (dałam 200g )
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać delikatnie łyżką ciasto.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 180 stopniach C około 30-35 minut.
Masa
250 masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany (dałam 18%)
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty)
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę.
Polewę zrobiłam własną
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady
Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając.
składanie ciasta
ciasto piernikowe
1/2 masy
ciasto bakaliowo-jabłkowe
1/2 masy
ciasto piernikowe
polewa
ciasto Gargamel