Zimno i mróz, a w związku z tym na szybkie ogrzanie co jest najlepsze?
Praca w kuchni i odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało.
Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami.
Składniki
300 g spaghetti
250 g pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
200 ml śmietany (dałam 18%)
300 g kiełbasy
1 pomidor
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki masła klarowanego
papryka ostra
natka pietruszki
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie.
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance.
Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając na jej wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos zgęstnieje.
zapiekanka makaronowa z pomidorami
Takie spontaniczne dzieła są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńspontaniczne zapiekanki są naaajlepsze! :D
OdpowiedzUsuńi wychodzą przesmaczne ;)
Ja też zawsze walczę z domownikami, że chleba się nie je dopóki nie będzie zdjęć! :D
Nic tylko zajadać, bo pachnie nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńzabieram przepis :) mam nadzieję z pełnoziarnistym makaronem też będzie smakowało!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka to bardzo wdzięczne danie :) Smaczne i szybkie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuńWygląda super! Zapraszam do nas www.dazzlingbookofstyle.blogspot.com
OdpowiedzUsuń